Ingveig Tveranger | Fisken er ute av Bocuse d’Or. Kan Norge vinne da?
342
post-template-default,single,single-post,postid-342,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Fisken er ute av Bocuse d’Or. Kan Norge vinne da?

Fisken er ute av Bocuse d’Or. Kan Norge vinne da?

Posted by Ingveig Tveranger in Ingveig Tveranger

Onsdag 25. januar kl. 1900 vet vi om Norge igjen har klart å ta medalje i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, det uoffisielle VM, Bocuse d’Or. Jeg reiser snart til Lyon for å følge kokkekampen.

Den norske kokken Christopher William Davidsen konkurrerer tirsdag. Han begynner arbeidet på kjøkkenet kl. 0940 og leverer sine retter til juryen kl. 1440 og kl. 1515. De argeste konkurrentene Sverige, Danmark og Frankrike konkurrerer samme dag. USA skal levere onsdag.

Nytt av året er altså at det ikke står fisk på menyen. De 24 kokkene fra hele verden som deltar i konkurransen skal lage en vegetarrett. Det betyr ingredienser av frukt, grønnsaker, korn, frø og belgfrukter. I tillegg skal de lage en rett av Bressekylling og skalldyr. Fisken er altså ute. Hva betyr det?

For norsk sjømatnæring er det ikke bra. Her glipper en gyllen mulighet til å få vist frem en fantastisk råvare, som kan åpne dører for salg til mange land og topprestauranter der de konkurrerende kokkene jobber.

For Norges kokk gjør dette på papiret konkurransen mye tøffere. Er det noe norske kokker kan så er det å tilberede sjømat. Gjennom årene har både norsk sei, skrei, kamskjell, ørret, kveite og kongekrabbe vært på menyen hos de konkurrerende kokkene i Lyon. Nå er fisken borte.

Skreien gikk sin seiersgang gjennom Europa (også i Norge) etter Bocuse d’Or i 1997 og er idag godt etablert i det franske kjøkken. De som er i Lyon under Bocuse d’Or vil nok finne Skrei på menyen i mange restauranter.

Christopher William Davidsen har uttalt at vegetarvalget er både utfordrende og spennende. Men norske kokker har mye lengre tradisjoner for å lage fisk enn å levere komplette vegetarretter.

Når Bocuse d’Or velger bort fisk til fordel for vegetar og holder på kjøttet i form av Bressekylling sammen med skalldyr, leverer de på en sterk trend som går i mot mindre kjøtt og mer grønt. Men er det en fordel for Norge i konkurransen?

Ifølge kokker som kjenner Bocuse d’Or er det spennende at vegetar er inne i konkurransen. Det blir krevende for alle land, fordi de må tenke nytt. I tillegg er det ingen som helt vet hvordan dommerne vil gi poeng, fordi det er første gang vegetar er med.

Hvem vet, kanskje land hvor vegetarretter systematisk tilbys på restaurantmenyer som i Tyskland og USA denne gangen får et etterlengtet fortrinn ?

Dermed, i utgangspunktet er det en svakhet for Norge at fisk er byttet ut med vegetar, men usikkerheten er den samme for alle. Så da blir det enda mer spennende å se hvem som knekker koden for verdens beste vegetarrett. På onsdag kl. 1900 vet vi svaret.

Del artikkel: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
18 jan 2017