Ingveig Tveranger | Kokk med to stjerner åpner vegetarrestaurant
346
post-template-default,single,single-post,postid-346,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Kokk med to stjerner åpner vegetarrestaurant

Kokk med to stjerner åpner vegetarrestaurant

Posted by Ingveig Tveranger in Ingveig Tveranger

Det gir et sterkt signal når svenskenes vinner i Bocuse d’Or (1997), Mathias Dahlgren stenger sitt top notch spisested Matsalen på Grand Hotel i Stockholm for å åpne en vegetarrestaurant i toppklasse. Dermed er vegetar på vei til å bli hipt og mainstream og ikke noe for de spesielt interesserte.

Rutabaga heter det nye stedet som åpner i februar, og Rutabaga er et gammelsvensk ord for kålrot. Det blir veldig spennende å se hvordan dette nye vegertar-toppstedet blir mottatt i den svenske hovedstaden. (Og av Guide Michelins kresne inspektører som snart vil dukke opp)

Ifølge Dahlgren selger vegetarmaten i bistroen Matbaren minst like godt som andre retter og han tror at folk lengter etter mer god vegetarmat.

Mange spør seg om stjernene vil drysse over også dette spisestedet til Mathias Dahlgren. Ifølge svenske medier er det ingen hel-vegetariske topprestauranter i Stockholm, og Dahlgren selv har store ambisjoner for konseptet som har modnet frem over tid.

Her i Lyon, dagen før det store kokkemesterskapet Bocuse d’Or starter sitt gigantiske sirkus, også med en hel-vegetarisk rett på menyen, vises det tydelig på en store matmessen Sirha at den svenske toppkokken er i takt med tiden.

Tross mange kjøttleverandører ser vi svært mange stander som leverer bær, frukt og grønt i alle varianter og former. Felles for dem at produktene gjerne er helt naturlige, uten tilsetningsstoffer. Disse standene har lange køer foran av folk som vil smake, og dette bekrefter at vi ønsker finne ut hvordan vi kan leve sunnere og å gi kroppen godsaker som styrker helsen.

En viktig trend fremover blir at vi gjerne drikker frukten og grønnsakene våre, og her i Lyon er tilbudet på messen godt for de som ønsker å bli inspirert. Så man kan helle innpå fem om dagen. Det høres både fristende og godt ut, og det vil bli enklere å få i seg den delen av et balansert kosthold.

Kjøtt og fisk må altså vike hedersplassen midt på middagstallerkenen, til gode for nettopp grønnsaker og vegetariske råvarer som får spille hovedrollen. Konsekvensen kan være at når kjøtt og fisk må spille biroller vil vi velge mindre fisk- og kjøttstykker, men av høyere kvalitet.

En annen trend er at vi kommer til å spise mer grønt og nye typer grønt. Et godt eksempel på det er Rosettkålen til Vang Gård som gikk til topps i Det Norske Måltid 2016. Rosettkålen smaker godt og er en inspirerende nyhet på grønnsakfronten. Det vil følge mange etter.

Kosemat i form av grønnsaker og sunne valg er på full fart fremover.

Hvis jeg er så heldig å dumpe inn i Mathias Dahlgren her i Lyon skal jeg spørre ham mer om Rutabaga og hvorfor han tar dette spenstige skrittet mot et helt nytt konsept. Og selvsagt ønske ham lykke til!

Del artikkel: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
23 jan 2017