Ingveig Tveranger | Kunsten å kope
352
post-template-default,single,single-post,postid-352,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Kunsten å kope

Kunsten å kope

Posted by Ingveig Tveranger in Ingveig Tveranger

Kjenner du betydningen av ordet å kope? Jeg jakter på mer koping, i form av at jeg er helt ”av”. Uten at noe må skje, uten mobilens bombardementer av info, linker og meninger.

For meg er å kope stillhet, uten planer, bare være. Se utover selve livet. Ta inn den utsikten som er der jeg er – uten at jeg skal gi respons. Bare være. Det betyr selvsagt at jeg må velge bort en hel del ting. Sette grenser.

Koping er i tankene mine hver sommer når ferien nærmer seg. Da tenker jeg at ferien fra første start skal virke endeløs, at jeg skal stoppe tiden. At når jeg kommer ”ned” fra den travle hverdagen ikke husker hvilken dag det er og at tiden går saaakte. Som at når jeg sjekker klokken oppdager at tiden nærmest har stanset opp. Hele sommeren er foran meg.

Det er for lite koping, vi trenger mye mer av det. Stillhet, rolig refleksjon slik at all støyen forsvinner og nye tanker, ideer og muligheter dukker opp. Jeg tror at koping kan gjøre verden til et bedre sted.

Koping er en form for lading der batteriene bare skal ta i mot, det er eksistensen som er leveransen. Energi og overskudd er resultatet.

For et par år siden skrev psykologen Sissel Gran om ”diagnose overveldelse” i Morgenbladet. Hun skriver presist om det å ”logge av”. Hun forteller at forfatteren Anne-Cath Vestly kalte det ”måpetid”.

Det å hele tiden ”være på” kan lede til mange typer overveldelse og stress, som mange av oss kjenner på – vi lever på kanten av det som er for mye oppe i alle våre daglige gjøremål.

Nå når sommeren snart er høst kjører vi opp i tempo igjen. Kopetiden er over. For meg kan å ta tid til å kope bidra til at jeg ikke bli overveldet av alle inntrykkene som jeg bombarderes med døgnet rundt, og som jeg selv sender ut i sosiale medier.

For det går ikke an å kope dersom du holder på med smarttelefonen din eller andre dippedutter. Noen tror de kan kope ganske bra med en spinner i fingrene. Her stiller jeg meg avventende kritisk, for koping leveres uten noen effekter.

La oss si at du sitter på bussen og bare ser ut vinduet på landskap, bygg og annet som sklir forbi. Bruk tiden til å kope litt. Du trenger ikke slå i hjel tiden med å bruke Facebook eller sjekke nyhetene.

Det går også an at du en lørdag ettermiddag bare sitter rolig i stuen og ser ut vinduet. Det er i seg selv ikke effektivt, verdiskapende eller kreativt. Å kope er ikke en aktiv handling, det er en tilstand helt på grensen til kjedsomhet.

Ja, noen ganger går kopingen over i kjedsomhet og da stopper tiden helt opp. Hvis dette skjer er jeg er i en høyere tilstand av koping. Og der er det godt å være til batteriene er fulladet igjen. Det blir forhåpentligvis mer koping fremover.

Del artikkel: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
13 aug 2017