Ingveig Tveranger | Rockestjerner og kokke-kone-klubben
344
post-template-default,single,single-post,postid-344,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Rockestjerner og kokke-kone-klubben

Rockestjerner og kokke-kone-klubben

Posted by Ingveig Tveranger in Ingveig Tveranger

For de av oss som er wannabe-hangarounds i kokkekretser er det interessant å være i Lyon under Bocuse d’Or, det uoffsielle VM for kokker. For konkurransen arrangeres midt i en gigantisk stor messe der det vrimler av viktige kokker.

Det finnes til og med en egen klubb for konene til de beste kokkene. For de beste kokkene er per nå menn. Men det er i ferd med å endre seg. Etter 30 år med konkurransen.

På den gigantiske matmessen som ved Bocuse d’Or stopper flyten av folk ofte helt opp. Grunnen er at en viktig kokk. Alle vil ha en selfie med rockestjernekokken. Og i Lyon er det mange viktige og kjente kokker. Også norske. De er godt synlige.

De norske toppkokkene har på kokkejakkene sine, lett gjenkjennelige. Særlig de som har vunnet noe i Bocuse d’Or eller har hatt en rolle. Og Norge har jo tatt en del medaljer gjennom de 30 årene dette mesterskapet har blitt arrangert…

Dermed er det fullt mulig å møte Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Tom Victor Gausdal, Terje Ness, Geir Skeie og Charles Tjessem for å nevne noen. De er hyggelige og imøtekommende.

Og slik er det jo for alle land. De er tilstede med sine aller beste kokker, mange av dem er dommere og er inviterte gjester. Når man følger litt med er det lett å merke at de store ”chefene” nyter stor respekt. Både amerikanske, svenske og danske super-topp-kokker har jeg støtt på i Lyon. Det er lett å bli litt starstruck.

For å finne ut hvem som er hvem må man sjekke ut detaljene på kokkejakkene til de som går forbi. De fleste har et lite flagg på kragen av kokkejakken og dermed er landet de kommer fra identifisert. Vil man finne ut mer kan man kikke på skriften som står foran på jakken.

Når selfiekaoset pågår rekker man jo å ta en kikk, eller spørre noen som står der starstruck. Kokkejakken har gjerne en logo fra et kjent spisested, det kan stå om vedkommende har tatt medalje i Bocuse d’Or.

På kokkejakken står det hvilken restaurant de jobber for eller andre interessante opplysninger som gir pekepinn om viktigheten til den enkelte kokk. Hvis folk lager oppstyr kan man raskt gå ut fra at her er en virkelig kapasitet på vei.

Alle kokker som har tatt medalje i løpet av de 30 årene Bocuse d’Or har blitt arrangert er automatisk med i en egen eksklusiv klubb for vinnerne. Tre kokker hvert år får medlemskap. Gull, sølv og bronse. Det er kun en kvinne som har gått til topps i mesterskapet. Resten er mannfolk. Men mange i Norge jobber for å få kvinner med i konkurransen.

Vinnerklubben arrangerer ulike aktiviteter for nettverket av medlemmer, slik at de som har de høyeste kokkehattene skal ha god kontakt med likesinnede. I Lyon er det en egen mottakelse for dem. De blir invitert på ulike arrangementer på andre tidspunkter.

Og for at kokkene skal motiveres til å delta, er det altså laget en egen kokke-kone-klubb for vinnernes koner. Jeg er usikker på om det er noe som slår an i Norge. Tilbudet er nok kanskje mest en heder til hele familien og teamet som står bak når tusenvis at treningstimer legges inn før konkurransen.

Del artikkel: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
21 jan 2017