53704689_10156042837667327_5173277903189704704_o.jpg

Hei!

Velkommen til bloggen min. Her deler jeg tanker og synspunkter, og litt av mine matfavoritter. Håper du liker det du ser!

Dere får syke-sykle dere, i Eigersund og Sandnes

Det kan nesten forstås slik, når debatten om hvor det nye Stavanger universitetssjukehus (SUS) skal plasseres nå er rullet skikkelig i gang. Hva er viktig i den sammenheng? Å gi pasienter god behandling? Det virker ikke sånn.

For diskusjonen handler om kollektivtilbudet på Våland. Og byutvikling er et hovedargument for å beholde dagens plassering av sykehuset. ”Alle” skal ta bussen og toget. Og Våland bydel skal få urbane, smarte og fine nye byrom med nytt sykehus.

I tillegg kommer argumentet om at svært mange av de godt over 7000 som jobber på sykehuset bor i området (!) og at de må ikke få lengre vei når de skal på jobb. Dermed er du som lege og hjelpepleier ”dømt” til å bo på Våland i Stavanger.

Det merkelige er at arkitekter argumenterer sterkt for byutvikling og offentlige rom, men ikke for at det nye sykehuset skal bygges på en pasientvennlig måte. Det virker som om arkitektene tenker at det kun er pasienter innenfor gang- og sykkelavstand som skal behandles på sykehuset.

Sannheten er at de aller fleste som hører til SUS bor så langt fra sykehuset at det aldri vil være aktuelt for dem å gå eller sykle, eller ta bussen. Ikke med det kollektivtilbudet som er i dag. Heller ikke de som skal besøke dem vil gå eller sykle. De aller færreste vil finne et kollektivtilbud til Våland som passer dem.

Hvis du bor i Sola, Randaberg, Hå eller Sandnes kommer du ganske enkelt ikke til å ta bussen for å gå på sykebesøk. Svært mange innen Stavanger kommune kommer heller ikke til å ta bussen.

Å diskutere byutvikling er fint, men også litt underlig i denne sammenheng. For det er jo pasienter og personell som skal ha det bra på et nytt sykehus. Først og fremst.

Hva med å bruke kreativitet og energi på å tilby og tenke ut løsninger som gjør livet for pasientene bedre. Dere har sikkert ideer til bedre arkitektoniske sykehusløsninger for de som har kreft, eller de som skal føde.

Tenk på hvordan arkitektur kan brukes slik at de som er tynget av smerte og kroniske lidelser får en bedre hverdag når de skal behandles. Hva mener dere om det?

Se for deg hvordan sykepleiere, renholdspersonell og leger kan få funksjonelle og gode arbeidsforhold. Kan det til og med tenkes at arkitekter kan lage arbeidsmiljøer som virker stimulerende for både pasienter, pårørende og personellet? Jeg tror det.

Alle er vel enige om at vi bør ta bussen. MYE MER. Derfor blir det helt spesielt å bruke kollektivtrafikk som argument for plassering av nytt sykehus.

Jeg er bombesikker på at det nye sykehuset som skal komme i Stavanger-regionen vil ha svært gode kollektivforbindelser, selv om det kommer på Ullandhaug. For det går ikke an å gjøre det på noen annen måte.

Men det går an å planlegge og bygge et moderne forskningssykehus der pasienten er i sentrum når ALT planlegges.

Hva mener arkitekter og byutviklere om det? Er dere interessert i og opptatt av dette? Har dere sagt noe, må dere si det enda høyere. Slik at folk i Bjerkreim og Hå også hører det.

For det nye sykehuset i Stavanger er til for hele regionen. Og hvis det plasseres på Ullandhaug er det faktisk mer sentralt for de aller fleste.

Da kan jo helsepersonellet bo på Røyneberg, Grannes eller i Madlamark? Kanskje det bor noen sykepleiere der allerede? Jeg er sikker på at de kan både gå, sykle og ta bussen.

Verdens beste kokker og det du spiser

Skubb, dytt, sleng og kryss!