53704689_10156042837667327_5173277903189704704_o.jpg

Hei!

Velkommen til bloggen min. Her deler jeg tanker og synspunkter, og litt av mine matfavoritter. Håper du liker det du ser!

Digital oppdragelse

Mulig jeg er litt naiv, men jeg blir faktisk overrasket når foreldre tillater sine 7-8-åringer å ha Snapchat og Facebook. Foreldre gir for lett etter for presset om å la sine små få være i sosiale medier.

Hvorfor skal foreldre si ja til det? En del melder inn at poden maste sånn på å få mobil og Snapchat at de ikke kunne si nei. Hva? Kan du ikke si nei? Å si nei er å vise omsorg for ditt barn. Omsorg er også å holde deg oppdatert på det som skjer.

Det er hardt å være en oppdrager, eller en leder som jeg tenker om det å være mor. Det høres kanskje litt kaldt ut, men vær trygg på at MYE kjærlighet er en viktig del av mitt lederskap.

Som en ”analog dinosaur” er jeg leder for to digitale innfødte. Det innebærer at jeg i tillegg til å lære mine barn om trafikksikkerhet, verdien av god tannpuss og pugging av engelske gloser også bruker tid på digital oppdragelse.

Hjemme hos oss går samtalen om internett og hvordan det kan brukes. Kids av i dag forstår at internett er en kjempestor butikk. Både til morsomme leker, kjekke ferieturer, musikk, spill, film og kinobilletter. De forstår også veldig godt at de kan Skype til mormor på nettet. Barna mine vet at informasjon og kunnskap kan søkes frem på nett.

Samtidig er de litt for unge til å forstå hva det betyr å legge ut bilder av seg selv og andre. Konsekvensen av å vise seg frem og å være tilgjengelig er ikke innlysende for barn (og tydeligvis en del voksne). Barn kan faktisk komme til å publisere ting som er svært uheldig for dem. Dessuten blir de eksponert for folk som helt sikkert ikke vil dem vel.

Som sjef i heimen er jeg derfor ganske streng. Likevel har både nakne damer på Youtube og rare morsomme filmer funnet veien til skjermene barna våre bruker tid på. Små gutter og jenter har det gøy med å søke. Derfor er det viktig for oss å ha en åpen og tillitsfull samtale om det digitale universet vi alle beveger oss i.

Mine barn kan ikke identifiseres på særlig mange bilder som ligger ute på nettet. Det er helt bevisst. (Strandbildet her er et greit eksempel. Ingen kan se hvem de er) Siden de var små har vi valgt å IKKE vise dem frem digitalt på Facebook og andre sosiale medier. Når de lurer på hvorfor vi ikke vil vise dem frem (slik MANGE stolt gjør) forklarer jeg hvorfor:

– Når du blir stor er det ikke sikkert at du vil like at det ligger massevis av bilder av deg på nettet. Du må bestemme selv når du blir stor hva du vil vise frem. Det er veldig viktig å tenke gjennom hva du viser av bilder på nettet. Bilder du legger ut på internett forsvinner aldri. Folk sier uhøflige og slemme ting på internett. Det er ikke lov å vise frem tissen på nettet. Ikke din egen og ikke andre sin. Vi må være greie på internett.

Snapchat-hackingen er et diskusjonstema hjemme hos oss. Når så mange som hver fjerde norske Snapchatbruker sender intime bilder (DN 22.10.15/NTNU) vil jeg påstå at det kan være omsorgssvikt å ikke drive digital oppdragelse.

Våre digitale diskusjoner er preget av åpenhet. Jeg håper at vi kan beholde denne tilliten som gjør at jeg får vite hva kompisgjengen søker opp på Youtube. Og om folk jeg ikke kjenner tar kontakt med mine barn på nettet.

Jeg håper at tydelig digitalt lederskap vil skape bevisste og reale nettbrukere som kan gå på nett uten å plage andre og å være grei og snill. Og for øvrig surfe som man vil. Nesten.

Hva du må ofre her i livet

Generøsitet i PR – du høster som du sår