53704689_10156042837667327_5173277903189704704_o.jpg

Hei!

Velkommen til bloggen min. Her deler jeg tanker og synspunkter, og litt av mine matfavoritter. Håper du liker det du ser!

Verdens beste kokker og det du spiser

Verdens beste kokker har viktig innflytelse på din hverdagsmat. Altså din frokost og middag. En påstand du kanskje ikke svelger helt? At matens svar på Alexander Kristoff og Marit Bjørgen kan påvirke det du spiser?

Ja!

Er mitt svar, tross at enkelte ikke ser relevansen mellom kokkekonkurranser og elitekokkene og det du velger å fore kroppen din med. Noen mener at Bocuse d’Or er for eliten og matsnobber. Det er feil.

Denne uken blir det avgjort hvem som blir Årets Kokk 2015, og dermed Norges representant i det prestisjetunge uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or. Norge er regjerende mester med Ørjan Johannessen som tok gullet hjem i 2015.

Norske kokker har tatt svært mange medaljer i dette mesterskapet som går av stabelen annet hvert år i den franske mathovedstaden Lyon. Det kan du se her.

Men, hvorfor betyr denne konkurransen noe for hva du spiser?

Det er seks dyktige kokker som konkurrerer i Årets Kokk, for å bli Norges kandidat til Bocuse d’Or. Nå har de ligget i trening siden uttaket var klart i vår sammen med sine gode kokkekompiser som utgjør støtteapparatet. Alle tar mye lærdom med seg tilbake til sine jobber. Se hele listen over hvem de er her.

En av disse kokkene, Øyvind Bøe Dalelv jobber hos Bent Stiansen som tok gull i Bocuse d’Or i 1993 og driver restauranten Statholdergaarden i Oslo. Stiansen er viden kjent for å ta inn lærlinger og å ha et sterkt og høyt faglig nivå.

Når disse lærlingene tar fagbrevet sitt og er ferdig utdannet, kjenner de godt til hvilke krav og forventninger som ligger til en konkurransekokk. I tillegg har de lært mye om råvarer og kvalitet, og kommer ut i arbeid med sterk faglig kunnskap. Klart dette deles med og påvirker kolleger der de kommer.

Christian André Pettersen konkurrerer også om å bli Årets Kokk. Han jobbet som lærling hos gullvinner i Bocuse d’Or 2003, Charles Tjessem. Der lærte han mye. Blant annet å jobbe tett med råvareprodusenter. Etter hvert hadde han Bocusebronsevinner i 2010, Gunnar Hvarnes som leder på Spiseriet i Stavanger.

Adam Schive Bjerck kan også vinne Årets Kokk. Han jobber mye med råvarer i sitt firma Adams Matkasse og sin restaurantjobb. Råvarer opptar flere av våre medaljevinnere og deltakere i Bocuse d’Or. De jobber med lokale bønder og matprodusenter der de holder til.

Slik sprer de kunnskap og inspirasjon til produsenter, og snapper selv opp bøndenes kompetanse om det å produsere mat. Sammen diskuterer de å levere ferske varer, finne forpakninger som passer og sikre at smaken holder seg god til du kan kjøpe den i butikken.

Til sammen gjør dette at konkurransekokkenes kompromissløse kvalitetskrav blir kjent nedover i matens verdikjede. Og der skjer det noe med akkurat den informasjonen. Det er det jeg hører når jeg spør om konkurransekokker virkelig betyr noe.

Det er vel ingen som tviler på Marit Bjørgens innflytelse på rekruttering, skikompetanse og input til utstyrsleverandører. Hun inspirerer en hel bransje, og toppkokkene gjør det samme for maten. Den blir bedre for oss alle!

Matprodusenter får økt stolthet og blir mer opptatt av å levere en kvalitet som disse kokkene kan anerkjenne. Og matprodusentene har igjen sine nettverk der de deler. De leverer til Nortura, Tine og små og store butikker der du kan handle en slik kvalitet.

Mathallene her i landet selger mye flott kvalitetsmat, og flere butikkjeder er mer opptatt av dette nå enn før.

Når du innimellom velger å spise på en av de mange gode kafeene og restaurantene som finnes her i landet, er det stor sjanse for at kokken på kjøkkenet kjenner noen av våre fremste konkurransekokker. Kanskje har de ambisjoner selv. Det viser på din tallerken.

Flere av de norske kokkene som er på landslaget og som har deltatt i Bocuse d’Or driver spisesteder der de kommer fra. Geir Skeie tok gull i Bocuse d’Or i 2009 har to flotte sjømatrestauranter, en på Leirvik, Stord og en i Sandefjord. De som jobber der får del i hans kunnskap og de som spiser der får fantastiske sjømatopplevelser! Nå tar han dette til fjells også!

Derfor er Årets Kokk, det norske uttaket til Bocuse d’Or viktig og relevant for deg og meg. Kokkekunnskapen sildrer nedover og kan fort ende på en tallerken nær deg. Du får smaken på kvalitetsmat laget med hjerte for gode råvarer!

Veien mot sykehusdrømmen

Dere får syke-sykle dere, i Eigersund og Sandnes